
پژوهش ارائه شده در همایش «شبکههای اجتماعی مجازی و زندگی روزمره»:
+ فایل صوتی این سخنرانی را میتوانید از اینجا دریافت کنید
+ فایل پاورپوینت اسلایدهای ارائه شده را میتوانید از اینجا دریافت کنید
احسان پوری
فارغالتحصیل کارشناسی ارشد رشته علوم ارتباطات اجتماعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز
درآینده، وضعیت افراد در شبکههای رسانهای، تعیینکننده وضعیت آنان در جامعه خواهد بود. شبکهها میتوانند به دولت قویتر (تمرکز قدرت سیاسی) و یا قدرت بیشتر شهروندان و برجسته شدن منافع اجتماعی (پراکندگی قدرت سیاسی) منجر شوند. آنها را هم میتوان برای مراقبت و نظارت متمرکز و ثبت و ضبط مدارک و شواهد بکاربرد و هم میتوانند در خدمت استقلال محلی و مشارکت شهروندان در تصمیمگیریهای سیاسی قرارگیرند.
شبکههای اجتماعی مجازی فضایی است که اجازه میدهد افراد در جامعه جدید زندگی کنند و در عین حال از مزایای کامیونیتی (جماعت) هم استفاده نمایند. جایی که روابط چهره به چهره، همدلانه و عاطفی در کنار روابط اقناعی قرار میگیرد. اغلب جامعهشناسان اخیر سعی کردهاند ویژگیهای قابل دفاع سوسایتی و کامیونیتی را با هم ترکیب کنند. به عنوان مثال «هابرماس» معتقد است قلمرو عمومی که او آن را سپهر عمومی یا عرصه عمومی (public sphere) میخواند، در عصر مدرن احیا شده و در مکانهایی مانند قهوهخانهها، قرائتخانهها و محافل بحث و گفتوگو تجلی کرده است.
به این معنی شبکههای اجتماعی، جماعتهایی در وضعیت مدرن و واسطهای میان جامعه و دولتهای مدرن هستند که وارد مسایل مربوط به امر عمومی میشوند. از آنجا که پرداختن به امر عمومی طبیعتاً باید در سپهر عمومی یا عرصه عمومی صورت بگیرد، جماعتها به یکدیگر وصل میشوند و از پیوند میان آنها قدرتی ایجاد میشود که هیچ دولت پرقدرتی نمیتواند در مقابل آن دوام بیاورد. در جامعهای که سپهر عمومی ضعیف باشد و جماعتها نتوانند نقش خود را به عنوان حاملان سپهر عمومی ایفا کنند، این قدرت هم ایجاد نمیشود. به نظر میرسد گشایش سپهر عمومی باعث خواهد شد که جامعه آگاهانه به مسایل عمومی بپردازد و به نوعی خود آگاه شود.
هدف این تحقیق با توجه به تازگی موضوع؛ ابتدا شناخت و توصیف شبکههای اجتماعی مجازی به عنوان یک کانال جدید ارتباطی، معرفی کاربردهای آن و توصیف مدل ارتباطی کاربران ارایه شده است. توصیف وسعت تاثیرگذاری ساختار این شبکهها بر هنجارهای رفتاری کاربران آن در فضای واقعی، همچنین نقش و موقعیت رهبران فکری، گروههای نخستین و ثانویه در بستر شبکههای اجتماعی مجازی بررسی شد. این تحقیق در پی بررسی دیدگاه بومی و مقایسه آن با دیدگاههای صاحبنظران خارجی نسبت به تنوع کارکرد شبکههای اجتماعی مجازی در مناسبات اجتماعی است.
این تحقیق به صورت اسنادی و کتابخانهای انجام شده است. دیدگاه و نظرات مکتوب کارشناسان در زمینه علوم ارتباطات و فناوری اطلاعات (IT) مورد بررسی قرارگرفته و با نتایج نظرسنجی از کاربران شبکه اجتماعی فیسبوک مقایسه شده است. در نظرسنجی از کاربران، سوالات پژوهش به صورت آنلاین در شبکه اجتماعی فیسبوک به اشتراک گذاشته شد. بدین صورت که محقق در دیوارنوشته خود (صفحه شخصی که افراد میتوانند آن را مشاهده کنند) سوالات پژوهش را منتشر کرد و از کاربران درخواسته شد که به سوالات پاسخ دهند.
* این پژوهش در قالب پایاننامهای با عنوان «بررسی نقش و تاثیر فیسبوک بر شکلگیری شبکههای اجتماعی از دیدگاه متخصصان و کارشناسان امور رسانه» بهراهنمایی دکتر سید وحید عقیلی در مقطع کارشناسی ارشد علوم ارتباطات اجتماعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز انجام شده است.
+ فایل صوتی پانلهای همایش را میتوانید اینجا مشاهده کنید
+ گزارش سخنرانیهای این همایش را میتوانید اینجا مشاهده کنید
+ گزارش تصویری همایش را میتوانید اینجا مشاهده کنید
+ فایل کتابچهی خلاصهی پژوهشهای همایش را میتوانید از اینجا دریافت کنید
+ صفحه اصلی همایش شبکههای اجتماعی مجازی و زندگی روزمره